APPELSTOOK

Wat is appelstook

Appelstook is een sterke drank gedestilleerd uit appel cider. De drank is te vergelijken met Calvados: een Normandische appelbrandewijn.

Tegenwoordig is de ware calvados beschermd door een gegarandeerde herkomstaanduiding: 'appellation calvados contrôlée'. Behalve de herkomst geeft de appellation ook richtlijnen voor de manier van stoken en rijpen.

Hoe maak je Appelstook

Sinds 2015 zijn wij bezig met het maken van appelcider.

Stappen:
1. Cider start altijd met heerlijke appels die we vermalen tot pulp.
2. Na een paar dagen persen we de pulp.
-Gemiddeld halen we 60% van het sap uit de appels. De overgebleven appelpulp gebruiken we daarna om Appelstook van te maken.*
3. De appelsap gaat in tanks met de gist en laten we vergisten
4. Wanneer de vergisting klaar is gaat de cider in fles.


De appelcider/appelpulp wordt tweemaal gedestilleerd, wat resulteert in een destillaat met een alcoholpercentage rond de 70%. Hierna volgt een rijping op eikenhouten vaten. De rijptijd is vaak 3 jaar. Tijdens het rijpingsproces verliest het destillaat een deel van zijn alcohol.

Calvados uit Rotterdam